Kterak uprchlíci (málem) zlikvidovali "Toskánsko"

16. 07. 2016 17:22:11
Neděste se. Není to zdaleka tak strašné, přestože v okolí těch nejprovařenějších turistických míst, ať už ve vnitrozemí, či na plážích, se jim nevyhnete i když byste chtěli. O afrických "nájezdnících" to ale dnes nebude.

Ale i když jsem, při svém věku i zkušenostech, docela otrlý, to co předvádí současné vedení té naší „únyje“, nejen v souvislosti s nájezdem arabskoafrické populace, mne občas vytáčí do běla a nějak jsem se z toho musel „vypsat“. Takže Toskánsko zůstávalo stranou, více a více vzdáleno a nějak nebyla ta správná nálada ten „seriál vzpomínek“ dokončit. Ovšem jak se blíží naše další očekávané putování po milované Itálii, tentokrát do Ligurie, snažím se vytěsnit ty různé Merkely, Junkery, brexyty či kvóty raději někam stranou a myslet na věci příjemnější a neničící člověka sotva pustí rádio či televizi.

Tak jsem si řekl, že by bylo dobré si trochu udělat ve svých věcech pořádek a nenechávat věci nedokončeny. Je to již skoro rok a detaily jsou zasunuty někde hluboko v podvědomí, tak již jenom nějaký stručný závěr. Pobřeží kolem Marina di Cecina, až k Livornu, je stejně krásné, pestré a různorodé jako po celém Toskánsku. Vybere si ten, kdo miluje jemňoučký písek (bílé pláže kolem Vady), pobřeží s oblázky a štěrkem, ale i opuštěné zátoky sevřené mezi skalnatými břehy. My jsme udělali dobré zkušenosti s tím, že jsme sledovali odstavné plochy kolem pobřežní silnice a kde bylo pár aut, zaparkovali a hledali chodník k pobřeží. Většinou jsme se nezklamali a našli místa, kde bylo pár místních znalců a úžasné koupání. Byl jsem u moře mnohokrát, ale tolik času ve vodě, kde jsem se většinou nechal jenom tak houpat hladinou s vlnkami, jsem ještě nestrávil. Kolem většinou nádherné pobřeží s piniovými háji, sem tam nějaké to castello nebo jenom strážní věž, cikády, v dálce hlas muezína... no, ten naštěstí ještě ne, ale za takových pět, deset let...

Samozřejmě jsme nemohli nenavštívit Pisu a Florencii a k tomu jsme ještě přibrali Luccu. O prvních dvou městech bylo napsáno a nafilmováno tolik, že poznatky nějakého Valacha ze Zlína by bylo jistě jenom mlácením plné slámy. Snad jen, že kolem náměstí v Pise a pak v celém historickém centru Florencie. je nejvíce „černo“ ze všech míst, které jsme na této cestě navštívili. Někdy byli při svých obchodních aktivitách trochu více vlezlí a bylo opravdu složité se jich střepat, ale pořád se to ještě dalo vydržet. Protože to co bylo k vidění kolem opravdu stojí za to.

Lucca je z těchto měst asi nejméně známá. Je to město – pevnost, na rovině, obehnané opravdu mohutnými cihlovými hradbami. Tyto dnes slouží místním i turistům k procházkám, sportování a jsou to asi jediné hradby v Evropě, po kterých lze město pohodlně objet na kole. Ale klidně by se na ně vlezl i vyhlídkový autobus. K tomu ale zatím, pokud vím, naštěstí nedošlo. Pro nás je možná také zajímavé, že kdysi patřilo a nějaký čas v něm za svého mládí i pobýval, náš oslavovaný „otec Karel“. Město samotné je, jako většina jiných historických italských měst, „přeplácané“ nádhernými stavbami, kostely, paláci, mezi kterými bloudíte křivolakými uličkami a nevíte, kam se dřív podívat. Nechápu, jak jsme si mohli dříve vystačit s „obyčejným“ foťákem na kinofilm s nějakými dvaatřiceti políčky.

No a pak už nás čekal noční přesun domů. Jezdím v noci rád. Pokud neprší. Provoz není tak hustý a na dálnici to člověka ani moc neoslňuje. Když už se jede domů, ty koně v autě to snad cítí a cesta ubíhá tak nějak sama, rychleji a člověk není ani tak unavený, jako když do oken pálí slunce.

Co na závěr? Asi nic. Všechno už bylo řečeno. Itálie je zem, kterou asi nelze celou projet ani za celý život. Vždycky nás něčím novým překvapí i na místech, kde jsme byli již několikrát. Zmrzlina je úžasná a oleandry kolem cest i dálničních svodidel, s občasnými osamělými piniemi, vás přenesou v myšlenkách do dob dávných a můžete si představovat, že jdete po Via Apia s pinklem, nebo se vezete nějakou koleskou, jak v nějakém dobrém historickém filmu. Ovšem nesměli byste se narodit otrokem, nebo nějakým nevolníkem, abyste nemuseli za tou koleskou v tom horku běžet a občas vás při tom někdo nepřetáhl bičem. Každá doba holt má svoje kouzlo...

Jak je vidět, cesta proběhla dobře, auto vydrželo a zanedlouho je budeme chystat na další dlouhou cestu. Jak jsem již říkal v úvodu, letos mimořádně, znovu do Itálie.

Autor: Jiří Jurčák | sobota 16.7.2016 17:22 | karma článku: 22.62 | přečteno: 1712x

Další články blogera

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 40.47 | Přečteno: 1190 | Diskuse

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 39.69 | Přečteno: 1637 | Diskuse

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma článku: 37.83 | Přečteno: 1014 | Diskuse

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma článku: 37.86 | Přečteno: 1164 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 476 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 39.33 Průměrná čtenost 2050

Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...