Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi proti Čechům

Češi proti Čechům stáli v historii nejednou a často při tom tekla krev. Bylo tomu tak i před stolety. I když to není tak dávno a na obou stranách projevovali bojovníci nezměrná hrdinství, moc jsme se o tom v dějepise neučili.

Odobí Velké války, kterou tak všichni nazývali až do doby, kdy vypukla válka ještě větší a z té „Velké“ se stala pouze „První světová“ mne zajímalo už od dětství

. Ve škole jsme se o tom období moc neučili. Komunisté v tom měli trochu zmatek a nevěděli, jak ty události, hlavně v souvislosti s „československým socialistickým národem“, vlastně uchopit. Ale neméně složité to měli i pamětníci, nebo přímí účastníci té doby.  Ať už byli na válečných frontách, nebo prožili válečné útrapy doma, v zázemí.

Stačí se někdy zastavit u některého z pomníků, které stojí téměř v každé, často i malé obci a přečíst si tu spoustu jmen, které jsou na nich do kamene vyryta. Byli to často věkem ještě kluci, ale nechyběli mezi nimi i starší živitelé rodin. Mnoho z nich má stejné příjmení, tak se dá předpokládat, že padlí byli příbuzní.  Možná bratři, možná i otec se synem, kdo ví. Ale největší mrazení mívám, když se to datum úmrtí přibližuje ke konci toho strašlivého vraždění. Není divu, že mnozí z nich už toho měli opravdu více než dost a nechtělo se jim zbytečně ztratit život „za císaře a jeho rodinu“ a přebíhali na druhou stranu, do zajetí. Ovšem pro mnohé to nebyl ani teď konec válečných bojů. Někdy dobrovolně, někdy i méně-dobrovolně, vstupovali do legií, aby bojovali za osamostatnění a vytvoření svojí „nové vlasti“. Republiky Československé. Na frontě v Itálii tak stáli náhle často i proti svým kamarádům, možná i příbuzným a bojovali s nimi o přežití. Zabij, nebo budeš zabit. Ve válce jiná možnost není. Nedovedu si představit pocity, s kterými museli jít na smrt a zabíjet. Všichni věděli, že na výsledek války to nemohlo mít žádný význam. Ale nová republika potřebovala své hrdiny. Potřebovala krev svých mrtvých. A nejenom jejich krev. Ti, kteří padli do zajetí, byli na výstrahu, jako dezertéři, potupně pověšeni. I italské armádní velení jejich nasazení v předních liniích nedoporučovalo.

Pamatuju si z dětství na dva účastníky těchto bojů. Jeden z nich, můj strýc, byl hrdina – legionář. Tedy alespoň za první republiky. Bohužel, zemřel, když mi bylo šest. Takže mi o tom nemohl říct vůbec nic. Od taty jsem se dozvěděl jenom útržky o hrůzách, které na Piavě prožívali a také o tom, jak někdy probíhal nábor do legií. Nebylo to nic pěkného.

Druhým z nich byl náš „soused“, už tehdy starý pán. Naše rodiny si pomáhaly navzájem na poli a já ho vždy nutil do vyprávění, jak to vypadalo v Alpách, kde bojoval na straně „císaře“ až do konce války. Musel jsem to z něho tahat, protože jednak byl málomluvný a jednak se mu do toho vůbec nechtělo. Až později jsem pochopil, proč. Ale vyprávěl mi o tom, jak hrozná byla kanonáda ve skalách a že nebezpečnější, než „šrapáky“ byly úlomky skal, které létaly hustěji než střepiny. Že stejně nebezpečné a často i nebezpečnější, byly přesuny materiálu ve skalách, jejich tahání po lanech nad propastmi do palebných pozic.  Jak strašný byl hlad, protože nebyly zásoby a nebyl způsob, jak jídlo na pozice dostat.  Nikdy nemluvil o zabíjení, natož o hrdinství.  Když jsem se ho ptal „strýcu, jak vlastně vypadaly ty Alpy“, protože v době mého dětství byly pro mne vzdálené stejně, jako dnes třeba Jižní pól. „Tož, synku, jak hen tam ty mraky nad Vranovým lesem“, ukázal na kumuly, které se shromažďovaly na obzoru a přecházely z tmavomodré až černé do bílých chuchvalců na jejich vrcholu.

Několikrát  jsem si na to vzpomněl, když jsme „po převratě“ svojí stopětkou poprvé přejížděli kolem Tarvisia dolů, k Udine na svoji italskou pracovní anabázi.  A nostalgie mne přepadne vždy když přejíždím přes řeku Piavu. Jak je to snadné.  Sednete do auta a jedete. Kam se vám zachce. Itálii jsem si opravdu zamiloval a vracím se tam často. Pracovali jsme u jezera Lago di Garda a to okolí je tak nádherné, že jsem se tam musel vrátit ještě několikrát.  Za čas jsem zjistil, že legendární „bitva“, lépe řečeno střetnutí našich legionářů na Doss Alto je jenom kousíček od cesty a úsek Monte Altissimo, kde probíhaly boje a kde „naši kluci“ zaujali svá postavení můžeme navštívit po turistické stezce.

Často jsem přemýšlel o tom, co bylo vlastně správné? Zůstat věrný své přísaze a bojovat s kamarády až do konce? Nebo přejít na druhou stranu a střílet na ně ve jménu vyšších zájmů? Nebo přestat bojovat, nechat se zajmout a odmítnout dál zabíjet? A kdo je to tedy ten „správný, kladný hrdina“?

Podobně asi uvažoval i páter Don Rosaro, který sledoval celé to vraždění.Napadlo ho odlít ze zbytků kanonů v okolí obrovský zvon a postavit ho nad Roveretem. Městem, v jehož údolí probíhaly kruté boje a kde pak bylo po jejich skončení podepsáno 29. 10. 2018 příměří. Říká se, že jde o jeden z největších funkčních zvonů na světě. Každý den, na památku všech padlých vojáků, se v devět hodin večer rozezní, aby jeho mohutný hlas připomněl miliony zbytečně zmařených životů ve všech válkách celého světa.  Připomíná tak oběti i našich pradědů. Nerozlišuje, kdo byl hrdina, kdo dezertér a kdo bojoval na té „správné“ či „špatné“ straně. Přejme si, aby těch, kterým vyzvání jeho hrana, přibývalo co nejméně. Pokud nejde nějak zařídit, aby neumírali vůbec.

Rovereto
Monte Altissimo. Úplně dole Riva. Nahoře postřílení a spálení, dole pověšení. Legionáři.
Monte Altissimo. Tady všude tekla krev.

 

Autor: Jiří Jurčák | sobota 17.9.2016 18:11 | karma článku: 25,28 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma: 40,51 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 39,74 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma: 37,89 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Profesor Nutella dává zapravdu dezolátům

Kdoví, jak po přečtení těchto zavádějících informací bude kulit oči náš ministr pro potírání nesprávných názorů a poplašných zpráv, Víťa von Osterreich. Mne napadlo jediné: Milouš Jakeš se chechtá z komunistického záhrobí.

7.11.2023 v 14:22 | Karma: 42,49 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,37
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik