Ligurie? Ligurie!!

27. 10. 2016 6:51:41
I když - koho dnes, kdy národem cloumá hlavně dilema zda "daj-li, či nedaj-li" někomu medajli, zajímá nějaká Ligurie. Snad v souvislosti s vyloďováním dalších a dalších afrických nájezdníků, ale o tom tento článeček fakt nebude.

Ligurie je něco jako známější a provařenější Francouzská riviéra, ale mnohem atraktivnější a zajímavější. Tedy alespoń pro mne, protože na Francouzské riviéře jsem ještě nebyl a mimo to neumím ani slovo francouzsky. Ale italsky si řeknu skoro plynně o chleba, pivo a dokonce mi nedělá problém zakoupit i "pikolo dželáto" či "kapučíno". No a "pica" se řekne úplně stejně jako u nás, jenom se to píše s dvěma zz.

Nejel jsem do Ligurie poprvé, takže jsem věděl, co nás čeká a tak jsem se těšil přenáramně. Cestou jsme se zastavili v údolí Zillertal a pak hlavně v městě - žaláři našeho známého národního buditele K. H. Borovského, v Brixenu. Příjemné tyrolské město kousek za Brennerem vypadalo v posledních srpnových dnech opravdu úplně jinak, než sychravé, studené, nepřátelské místo, které podlomilo Havlíčkovo zdraví natolik, že předčasně zemřel jako mučedník za naše lepší příští. Neberte to, prosím, tak, že bych chtěl Karlův osud nějak zlehčovat, nebo se mu, nedaj Bože, vysmíval. Jen chci říct, že to byly určitě úplně jiné věci, které ho zlomily a přispěly k jeho předčasnému konci, než Brixen a jeho podnebí, jak se nám kdysi snažili ve škole namluvit. Prošli jsme si centrum a probloudili se i k domku, ve kterém svého času pobýval, postáli u pamětní desky a pak frčeli, mimo dálnici, přes nekonečné jabloňové sady a vinice na Veronu a Parmu. Kousek dál jsme najeli na dálnici směr La Spezia a Genova. Přespali jsme na benzince v našem "obytném Berlingu" a brzy ráno jsme už sjížděli u Sestri Levante k pobřeží.

V poloprázdném probouzejícím se městečku jsme zaparkovali pod palmami a šli pozdravit moře. Nějak jsme se museli "protlačit" přes jednosměrné tunely s kyvadlovým provozem do Moneglie, kde jsme měli schůzku s ubytovatelkou. Naše telefonická komunikace byla trošku složitější, vzhledem k naší jazykové nevybavenosti, ale všechno nakonec klaplo bezvadně. Dokonce jsme se stačili i okoupat. Ubytování, kousek za městečkem, v malém apartmánku s kuchyňkou, bylo sice mezi dvěma tunely, takže bez auta by to byl do města či na pláž problém, ale balkón s terasou s výhledem na moře byl fantastický. Příboj nám šplouchal přímo pod oknem a západ slunce jsme měli z křesílka sedmkrát do týdne v přímém přenosu naživo. Ježdění autem nám vůbec nevadilo, protože v Itálii jsou stále normální a pivo nebo kapku vína neberou jako překážku k řízení a se silniční kontrolou jsem se tam za ty desítky let nesetkal.

Náš pobyt jsme rozdělili na několik "tématických částí". Odpočinek a koupání v blízkém okolí, Cinque Terre, Portofino a Santa Margherita, Janov a katedrála v Miláně a cestou domů Roveretto s projížďkou přes Dolomity. Řeknu vám, že to není, na dva skorodůchodce, vůbec málo.

Moneglia je poklidné městečko, s písečnými plážemi jejichž velká část je neplacená a přesto uklizená, s alejemi palem a historickým centrem, jako ostatně většina italských měst na tomto pobřeží. Ale stačilo jenom obejít výběžek do moře, vystoupat pár schodů a projít se po pobřeží, abyste se dostali k zátoce s pláží z valounů podobných, jako jsme kdysi vozili od Váhu a průzračnou vodou v různých odstínech kýčovitě modré barvy. Nebylo tam nikdy víc, než pět lidí a vlny byly "tak akorát" aby nás pohoupaly, ale nemusel jsem se při tom "bát o život".

A podobné to bylo i ve vedlejším Deiva Marina. Do Sestri Levante jsme si zajeli jednou navečer. Noční procházka kolem moře a hlavně posezeníve vinárničce přímo u pláže, na které si hrály děti a závodily!!! mezi sebou v běhu na písku, to byl opravdu zážitek. U nás na hřišti jsem něco takového už dlouho nezažil. K tomu bledé světlo měsíce, sklenka vychlazeného bílého...

Koupali jsme se i pod okny našeho apartmánu. I když přístup k zátoce vyžadoval trochu odvahy a šikovnosti, protože těsně pod barákem někdy nedávno proběhl sesuv a schodiště to zřejmě vzalo s sebou. Takže kousek po schodech, kousek po žebříku, malá "horolezecká" vsuvka, traverz po zbytku opěrky a pak už jsme měli zátoku skoro sami pro sebe. Myslím, že začátek září je pro pobyt v Itálii ten nejlepší čas. Prodloužíte si léto, počasí nádherné a největší pařáky jsou pryč. Ceny jsou příjemnější, lidí méně, ale jinak to ještě furt žije.

Takže příště něco málo o atrakci největší - Cinque Terre.

Autor: Jiří Jurčák | čtvrtek 27.10.2016 6:51 | karma článku: 14.55 | přečteno: 533x

Další články blogera

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 40.47 | Přečteno: 1190 | Diskuse

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 39.69 | Přečteno: 1637 | Diskuse

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma článku: 37.83 | Přečteno: 1014 | Diskuse

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma článku: 37.86 | Přečteno: 1164 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.50 | Přečteno: 100 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 502 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 237 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 39.33 Průměrná čtenost 2050

Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...