Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bučení na nebělochy je rasizmus. Bučení a pískot při státní hymně soupeře je co?

UEFA, jakožto organizace přísně apolitická (prý – dle vlastních proklamací), přísně trestá jakýkoli náznak politizace sportu, nebo projevy rasizmu. Jak od pořadatelů utkání, tak i od hráčů, či diváků.

Tak se kdysi řešily červené vlčí máky v klopách diváků na mezistátním utkání v Anglii při svátku veteránů, bučení či banány na hrací ploše v souvislosti s hráči jiné barvy pleti, než světlé, Kůdelova domnělá urážka soupeře a při troše snahy prohrabat se v gůglu bych tady mohl z podobných příkladů zaplnit poměrně rozsáhlý prostor tohoto blogu. Kupodivu, prakticky nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo řešil nějaké rasistické urážky směrem k bělochům. Zřejmě vyšší kultura projevu u hráčů jiné barvy pleti než bílé i když po několika zveřejněních rasistických urážek směrem k bělochům či Asiatům ten malinký červíček přece jen hlodá… A už vůbec ne, pokud někdo v hledišti urážlivě bučel, pískal, nebo vulgárně nadával hráčům soupeře. Pokud se tedy nejednalo o případy uvedené výše. Samozřejmě lze poměrně s úspěchem tvrdit, že uvedené vulgární a jiné urážky má na svědomí menší skupina fanoušků soustředěná ponejvíce v místech za brankami, nebo v rozích tribun, kterážto místa jsou nazývána „kotlem“. V drtivé většině případů pak vidíme, jak hráči po skončení utkání spěchají právě do těchto míst, aby těm „pravým skalním fandům“ upřímně poděkovali za jejich fandění a podporu, která má se „slušným fanděním“ velmi často společného pramálo. No, kdo se nějakou dobu motá kolem fotbalu ví, že je to chování sice v mnoha případech smutné, ale k fotbalu to prostě tak nějak patří. Je opravdu dost fotbalových fanoušků, (nejen v kotli), kteří se zrovna neprezentují chováním dle Gutha Jarkovského a jejich mluva se často opravdu v mnohém liší od vyjadřování filozofů při disputacích o smyslu života, světa a vesmíru vůbec, ba dokonce i od vyjadřování skupiny občanů, kteří se považují za „slušné a kulturní lidi“. V našem tisku se ponejvíce dozvídáme o vyšilování fanoušků Baníku, Sparty či Slavie a za příklad je uváděno chování fanoušků z Anglie, jejichž řádění bylo vymýceno a fandění je příkladné.

Já se tedy ptám: jak nazvat hlasitý pískot a bučení velké části stadionu prakticky při celé německé státní hymně při nástupu mužstev!? To už prosím pěkně není rasizmus? To není veřejně projevená „nenávist k národu, či státu“? Dle dnešních měřítek asi nikoli. Naopak. Od našich komentátorů jsem se dozvěděl, že ten pískot a bučení sice není zrovna košer, ale bylo to pouze znamením a předzvěstí urputného, často vyhroceného, ale férového boje při sportovním klání. A k fotbalu to patří. Tož, řeknu vám, su z toho včíl voľaký zmetený… Zvlášť, když se kamery podívaly do hlediště a bylo vidět, jak to mezi těmi „slušnými anglickými fanoušky“ v hledišti vypadá. No, hlavně že si hráči kleknou před zápasem, protože kdo neklečí, není IN!

Mezi námi, ten pískot a hučení na hráče soupeře bez praktické příčiny pouze při držení míče, opravdu nechápu ani já, stará kopačka, která už nejen ve fotbale pamatuje leccos.

Ale jinak jsem si většinu zápasů, nejen v osmifinále, opravdu užil. Mimo úspěchu našich barev, tím myslím samozřejmě barvu dresů!!!, jsem si opravdu užil vyřazení Francie po obětavém výkonu Švýcarů, zvláště pak mne potěšil průběh utkání i s penaltovým vyvrcholením. A tak se těším na čtvrtfinále a nebudu se ani moc zlobit když tam cesta našich fotbalistů skončí, protože Dánsko teď hraje opravdu hodně dobrý fotbal a myslím, že určitě nejsme ani papírovými favority. Jejich zápas s Rusákama považuju za jeden z nejlepších zápasů letošního EURA. Jen doufám, že pan Šilhavý se přidrží starého osvědčeného pravidla o tom, že „vítězná sestava se nemění“ a já mu nebudu muset při případném neúspěchu spílat do posránků i když při případném úspěchu bych mu to samozřejmě i odpustil a těšil se z toho malého zázraku jak malé děcko. Tož to je fotbal. Jak říkal pan Pospíchal, je to fenomén, který opravdu „nemá logiku“ a v tím nás, fotbalové magory, tak přitahuje!

Autor: Jiří Jurčák | pátek 2.7.2021 14:57 | karma článku: 29,13 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma: 40,51 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma: 39,74 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma: 37,86 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma: 37,89 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Společnost

Jiří Jurčák

Profesor Nutella dává zapravdu dezolátům

Kdoví, jak po přečtení těchto zavádějících informací bude kulit oči náš ministr pro potírání nesprávných názorů a poplašných zpráv, Víťa von Osterreich. Mne napadlo jediné: Milouš Jakeš se chechtá z komunistického záhrobí.

7.11.2023 v 14:22 | Karma: 42,49 | Přečteno: 2231x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,37
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik