Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

A vzpomene si někdo na 65 000 rumunských vojáků, kteří padli při osvobozování jižní Moravy? Je to asi 5x více než počet našich padlých vojáků a letců na západní i východní frontě dohromady.

Nemluvilo se o tom za totáče a ani teď...

2 0
možnosti
LK

Z hlasatelů pravdy a lásky nikdo ..... Jen oprava - 1. a 4. rumunská armáda (2.UF) se podílela na osvobozování jihu Slovenska, jižní Moravy a východních Čech a její ztráty byly okolo 35 tis. padlých a podobný počet raněných.

2 0
možnosti
SN

:-).......Napsal jste to výborně a vřele s Vámi souhlasím! Druhou světovou jsem prožil jako dítě, ale ke ku konci války už plně vnímající. Byla to hrůza a příjezd Sovětské armády i když tam byla samozřejmě i řada jiných národností, jsme vítali na silnici mezi JIhlavou a Znojmem květinami, hlavně kvetoucím šeříkem.

Faktem je, že brali hodinky a kola. Byl u nás sedlák, který bojoval v první světové, dovedl rusky. Voják mu ukradl kolo, sedlák toho vojáka označil a velitel ho na návsi jezdeckým bičem spráskal, jako koně. Na to se nezapomíná.

Další co si pamatuji....všechny mladé ženy byly soustředěny na jednom statku a hlídali je tam partyzáni. Vojákům, kteří měli chuť znásilňovat se moc nedivím! Několik roků ve válce, bez žen, testosteron Vám buší na mozek, je to pochopitelné.

Vadí mi, že se dějiny přepisují. Když akademicky vzdělaný nějaký pan Klvaňa napíše, že nás Rusové dobyli, tak to je na facku. Pořádnou! Díky za ten článek ! R^R^R^

2 2
možnosti
JJ

Tata přichytil jednoho ruského vojáka, jak chtěl ve chlévě znásilnit sousedku. utíkal za důstojníkem, který byl u nás ubytovaný a ten mu dal co proto. Nakonec mu sebral zásobník a poslal ho do "hnízda" do první linie. fronta se u nás na chvíli zastavila a Němci drželi pozice a chránili ústup pro své jednotky necelý týden. vojáček se vrátil, protože Němci neměli žádnou snahu o protiútok.

1 0
možnosti
AR

V úvodu jste se pane dopustil značné chyby. Totiž 2.světovou válku začalo nejen Německo, ale i SSSR! Po dohodě těchto zemí koncem srpna 1939 napadli bezostyšně společně Polsko. Němci začali útočit 1. září a Sověti 17. září. Sověti navíc válečně napadli 30.11.1939 Finsko! Proč Moskva o tomto válčení proti Polsku a Finsku nemluví? Hovořit jen o tzv. Velké vlastenecké válce od 22.6.1941 je zkreslení historie vojenské válečné činnosti SSSR od vypuknutí 2.světové války!!

2 0
možnosti
JJ

Když už si chcete hrát se slovy, nenapsal jsem, že Německo "začalo 2. světovou válku", ale že ji "rozpoutalo". a na tom si dovolím trvat. I když jinak máte pravdu..

Kdyby tehdy spojenci nevymněnili v Mnichově sudety "za mír" a možná, kdyby si splnili své smluvní závazky vůči Polsku nejenom symbolicky a "na papíře", mohlo být vše úplně jinak. Ale na kdyby se nehraje.

O Stalinově altruismu si nedělám žádné iluze. ale možná uznáte, že v pětačtyřicátém to byli spojenci USA i VB v boji proti Německu. Většinu Československa osvobodila Rudá armáda a drtivá většina našich obyvatel to i tak vnímala. To je fakt.

4 0
možnosti
Foto

Pokud se člověk zajímá o historii II. sv. války, pak mu samozřejmě názvy Ploština, Prlov ( ale třeba také Zákřov u Olomouce, Ivančena) řeknou hodně.

Pak jsou tací, které to nezajímá vůbec a mají zcela jiné životní priority. To ještě nemusí být špatně.

Nemyslím si, že náš národ "zapomíná" i na oběti války a preferuje jen jednu stranu. Hřbitovy padlých vojáků RA jsou udržovány, pomníků je celkem dost v místech, kde se bojovalo.

Takže nadpis Vašeho článku považuji za tendenční.

9 2
možnosti
JJ

"Hlasateli" ... myslím veřejnoprávní média média, která tak čile informují třeba zrovna o těch Letech.

Stačí si zadat na vyhledávač "vypálení Ploštiny" a uvidíme, zda "národ" zapomíná či nikoli. O Prlově ani nemluvě.

1 0
možnosti
VS

Nebudete tomu věřit ale teď před pár dní jsem na ČT viděl velký pořad o Ploštině. Jmenovalo se to Timošenko. Bylo to o sovětském partyzánovi, který se po válce rozhodl zde zůstat a vzít si Češku ze sousedství Ploštiny. Chce to víc sledovat program.;-)

8 0
možnosti
JJ

No, já vám i věřím. Ale zeptejte se někoho, kdo je mladší pětatřiceti let, co mu říká ta Ploština a Dukla a co třeba tábor v Letech. a kolik z nich bude vědět něco o vraždění našich občanů za okupace a kolik z nich o nespravedlnostech při vyhánění našich bývalých německých spoluobčanů. O vylodění v Normandii se toho navysílalo a natočilo mraky a věřím, že o tom i ti mladí ví hodně. Se Stalingradem a Duklou bych si tak jistý nebyl.

2 0
možnosti
VM

Já jsem ročník 1963 a samozřejmě si pamatuji, že rioritou bylo osvobození Rudou armádou. nicméně skutečnost, že část území byla osvobozena americkou armádou a že naši piloti bojovali v Anglii a nakonec i v Rusku nám utajena nebyla. A v devadesátých letech jsem miloval knížky jako Pacifik v plamenech a ostatní o válce v pPacifiku, zrovna tak Jako třeba Zlomená křídla od Eduarda Čejky a řadu jiných v Československu vydaných knih o československých pilotech v Anglii.

5 0
možnosti
JJ

Samozřejmě, kdo hledá, najde. Ale nechtějte mi tvrdit, že vás to učili ve škole. Já jsem jen o málo starší, ale to bych si toho určitě všiml.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,37
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik