Podzimní Hostýnky

18. 10. 2018 14:39:01
Hostýnské vrchy nejsou rozlehlé, ani nijak vysoké, ale jejich rozmanitost a malebnost mne drží už mnoho let. Jejich hřebenovka není dlouhá, ale je půvabná a s mnoha dalekými a pestrými výhledy. A jsou prakticky za humny.

Nejkrásnější jsou asi na podzim, kdy se smíšené lesy svlékají ze svých šatů a čekají, až je paní zima zanedlouho oblékne do bílého pyžama a budou si moct zdřímnout. I když moc klidu si neužijí ani v zimě. Běžkaři se prohánějí od Hostýna až po Lazy a o víkendu je tam rušno jak na poště před důchodem.

Proto si vždycky udělám čas někdy ve všední den, přenechám práci a starosti jiným a vezmu kolo, kamarády(ky), fenupsa nebo všechny dohromady a vydám se na hřeben. Já začínám skoro vždycky na Trojáku. Je tam parkoviště, hospoda (s dobrou dršťkovkou) a tak si člověk může dát jedno bez toho, že by pak měl strach o řidičák. no a pak se rozhoduju, kterým směrem se vydat.

Mně se pro kolo jeví jako lepší směr na Marušku. Protože výjezdy na kopce dává člověk po asfaltce a "frýrajd" si pak z kopce lépe vychutná. Naše oblíbená trasa je tedy Troják - Maruška - Bludný - Čečetkov - Pod Bílovou - po svážnici kolem Jedovského potoka až ke kostelu do Rajnochovic (několik občerstvovacích stanic) a pak přes ves k ranči s Haflingama a kolem Teodorova pramene s malou přehrádkou, po asfaltce, na Tesák. Tam je další občerstvovací stanice. No a potom zase do terénu a nádhernými partiemi ke Třem Kamenům. Když bylo dost sil, stojí za to odskočit si na Hostýn, podívat se do baziliky, na rozhlednu, do hospody, nebo tam i tam a vrátit se zpět ke "Kameňom". Potom už vás čeká jenom "lízání smetany" směrem na Troják. Celé to má (bez odbočky na Hostýn) 29 a půl kilometru a zvládnete to v poho za půlden i se zastávkami. I slabší kusy. Vzhledem ke kamenům na polních cestách doporučuji jen horská kola, jinak se samozřejmě dají ty kamenité úseky protlačit pěšky.

My jeli tentokrát se synkem a s Nerou. Byl to asi jeden z těch letošních posledních krásných, slunečných dnů, které jsme my chlapi věnovali babám a nazvali je podle nich. Rozhledna na Marušce byla opuštěná a my se tak mohli v klidu podívat na Radhošť, Vartovňu, Kelčský Javorník i na Maják ve Zlíně. A také, samozřejmě, na celou naši trasu.

Bludný je se svým osamělým stromem stvořen k zastavení, fotografování a krátkém odpočinku. Sjíždět ho na běžkách šusem je docela adrenalin a podobné je to z opačného směru při výjezdu na kole, ale i na běžkách.

Spoustu krásných míst ale potkáte i po cestě směrem na Lazy a Bílovou.

Rajnochovský kostel mne vždycky uchvátil svou monumentálností. A stejně tak zapůsobil i na synka, který ho viděl poprvé. Své uznání vyjádřil slovy, že v takové pr... ééé, dědince, jak jsou Rajnochovice, by něco takového určitě nečekal.

Haflinci jsou menší koníci, prý úžasně vytrvalí a skromní i když trochu svéhlaví. Na mne působili klidně a vytrvale se cpali senem.

Občerstvení u Teodorova pramene neodolala ani Nera. Marně si furt lámu hlavu, kde se tam, na tom kopci, bere tolik vody. Tom říkal něco o velikém naftovém čerpadle, ale to by, sakra, moselo byt negde slyšet.

Listí na hladině vypadalo nádherně a tak se v něm Nera běžela hned proběhnout. Nějak si neuvědomila, že po vodě uměl chodit jenom jeden člověk a tak si musela zaplavat.

Na Hostýn jsme tentokrát neměli. tak jsme se na něj aspoň podívali z dálky.

Při sjezdu k Trojáku nás zastihlo nádherné, pozdní, podzimní slunce se svými oranžovými odlesky a dlouhými stíny.

Co na závěr. No, že kůrovec je sviňa a je ho všude plno. Tam, kde nejsou paseky a průseky, je pod smrky většinou vrstva jehličí, jako nějaký koberec. Nu což, nevím a nepřísluší mi soudit, kde je vina a příčina. Ale stromy se vysadí a zanedlouho budou stejně vysoké, jako byly ty před tím. Za Marie Terezie bylo lesů ještě míň. Tak si, nějakou dobu, užijeme zase víc výhledů. :-)

Autor: Jiří Jurčák | čtvrtek 18.10.2018 14:39 | karma článku: 23.79 | přečteno: 548x

Další články blogera

Jiří Jurčák

Výbuch demokratické sopky a výron té správné demokratické demokracie

To, že je Babiš nebezpečím nejen pro demokracii, ale i pro stát, je jasné nejen Bc Lipavskému, ale i každému správnému strážci demokracie v této zemi. Demokracie je totiž pouze tehdy, pokud si voliči zvolí ty správné demokraty!

13.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 40.47 | Přečteno: 1190 | Diskuse

Jiří Jurčák

Jak nás prezident-generál Petr Pavel nezatahuje do války

Tak jsme se včera od našeho nadstranického pana prezidenta dověděli, že nás opravdu nezatáhne do války. Babiš se musí za svou billboardovou, lživou kampaň, opravdu stydět! Falešní chcimíři puknou vzteky!

6.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 39.69 | Přečteno: 1637 | Diskuse

Jiří Jurčák

Jak prof Nutela a ministr na poli Páně odhalili Putinovu pátou kolonu

Vydírání vidláků v Praze už komentoval kdekdo. Proč se zdržovat zjišťováním, o co těm sedlákům vlastně šlo! Proč ztrácet čas s proruskými agenty na traktorech z půjčovny, kteří nebyli nikdy na poli! Farář a politolog to ví nejlíp!

1.3.2024 v 9:15 | Karma článku: 37.83 | Přečteno: 1014 | Diskuse

Jiří Jurčák

Putinovi pohrobci z Frankfurtu přichýlili Hudáčka!

Gospodin Gašek slavně zvítězil a Hrdina je opět o něco větším hrdinou. Jarda J. sáhl do pokladny a Hudáček má z ostudy kabát! Pravda a Láska opět slavně zvítězily! Hurá nazdar, hned se cítím svobodněji a bezpečněji!

8.1.2024 v 23:44 | Karma článku: 37.86 | Přečteno: 1164 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 168 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.35 | Přečteno: 203 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.14 | Přečteno: 153 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 39.33 Průměrná čtenost 2050

Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...