Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^R^ Oni neví, že nejkrásnější a nejušlechtilejší myšlenky napadají člověka při manuální práci. Že při ní a mezi prostými lidmi nasbírají nejvíce námětů a nebude jim hrozit pak, až se vrátí ke svojí umělecké a zejména "umělecké" činnosti, nuda a vyhoření. A ti "umělci" možná poznají, že nebyli dobří a dají se na něco úplně jiného, ku prospěchu všech. Jen malý nesouhlas s tím, že se opovrhuje manuálními profesemi v posledních třiceti letech. To bylo asi vždycky, snobi byli vždycky. Normální člověk si ale profese, bez které se jeho život neobejde, váží. Opravdu je to tak, že v krizi, jako jsou války a epidemie, lidé nevydrží bez jídla, ale bez umění ano. Za minulého režimu na nejvyšších místech věděli, co je třeba, a celých čtyřicet let skvěle podporovali učňovské školství.

4 4
možnosti
MD

Tou poslední větou jste mě vážně dostala...

2 0
možnosti
VR

Ta nevraživost vůči inteligenci má svůj původ v totálním nasazením studentů za války. Kluci, kteří doposud seděli v lavicích a cosi se učili - najednou stáli v továrnách a nevěděli která bije. Mnoha dělníkům byli tak pro srandu králíkům, kteří říkali jsou Ti študenti nešikovní a dát jim do rukou lopatu tak si ublíží. Po válce s tím úspěšně pokračovali komunisté a je znám výrok Zápotockého, který řekl že dělník, který si přečten Rudé právo je vzdělanější než nějaký študent se dvěma semestry. V roce 1949 (nebo 1959) pak to vylepšili posláním 77.000 ouředníků do výroby, aby opět předvedli jak jsou nemožní. Už se tolik nemluvilo o tom, že těch 77 tisíc bílých límečků nahradilo 150 tisíc kádrů, kterým dělala problém gramatika a malá násobilka. Osobně si daleko víc vážím dělníka, který svou práci dobře umí než rádiobyintelektuála, který navzdory svému diplomu toho moc neopředvede, ale mělo by platit staré dobré přísloví: "ševče drž se kopyta!" a (dobře) dělat to se naučil a to co umí.

4 0
možnosti
ZZ

Co mají umělci společného s inteligencí ?

Kdybyste některé "umělce" osobně znal - tak byste věděl, že zejména v některých kapelách to IQ neatakuje velkých výšek a inteligenci často nemůže být ani řeč. Nicméně na kytaru, nebo bicí - umí hrát mnohem líp než já a než se v kapele chytli, tak mnohdy dělali jen pomocné dělníky.

:-):-):-)

2 1
možnosti
DR

Máte pravdu. Někteří "umělci" by tu lopatu potřebovali jako sůl.

6 0
možnosti
Foto

P48e44t53r 57O15m35e16l74k52a

20. 1. 2021 13:20

Zase je vidět, jak se do některých ten bolševický čtyřicetiletý marast zažral a spolu se svobodníkem Halíkem by je nejraději "narvali do Mišelinky tahat pneumatiky. Hajzly intelektuálský." Proletáři máte smůlu, nikam už nikoho nepošlete.

12 5
možnosti
JJ

Pane Omelko, myslím že nerozumíte psanému textu. Můžete mi, prosím, zkopírovat jeden odstavec, kdeže posílám umělce "do Mišelinky"? Děkuji.

Ovšem na rozdíl od vás já nevidím opravdu žádný problém v tom, pokud ztratím práci, jít si někam přivydělat rukama. Vaše interpretrace mnou napsaného je manipulativní a váš příspěvek vůbec nepolemizuje s tím, co jsem v blogu napsal.

6 0
možnosti
KT

Tak vidím, že můj otec žil zbytečný život, když se neoháněl lopatou. Ještě jsou ale lidé, kteří si to nemyslí. Na kolik lopaťáků si vzpomene řada lidí ještě padesát let po smrti.

9 2
možnosti
JJ

Nikde jsem nepsal, paní Trnková, že někdo z umělců žije zbytečný život a umění jako takové je nepotřebné nebo zbytečné. Blog je o tom, že manuální práce je dnes považována za méněcenou a společensky ponižující, protože, jek vidím, jenom zmínka o tom, že by si s ní někdo mohl ušpinit ruce se intelektuálům zdá tak pobuřující, že ji začnou spojovat s padesátými léty a "naháněním elit do pracovních lágrů." Já jsem nemusel dělat rukama posledních pětadvacet let, třcet let. Ale kdyby to bylo potřeba a neměl jinou práci, klidně půjdu čistit kanály, abych se uživil a zabezpečil sebe a rodinu. Mezi námi - je dost lidí, kteří vystudovali nějaký umělecký obor a tu "špinavou práci" dělají a nestydí se za ni. Nepřekrucujte prosím význam tohoto blogu a nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl. Děkuji.

4 0
možnosti
Foto

Použil jste styl pana Nožičky. Vymyslel jste si neexistující problém, abyste ho mohl kritizovat. Nebo máte odkaz na nějaké umělce, kteří se pohoršují, že je někdo posílá manuálně pracovat? Já jsem nikde nic takového nezaznamenala.

3 4
možnosti
JJ

Stačí si přečíst tady tu diskuzi a vidíte, že jsem si žádný neexistující problém nevymyslel.

2 0
možnosti
ND

Myslím si, že nikdo nemá právo někoho někam posílat i když do těch temných míst je to někdy oprávněné :-)

Umělci, třeba herci to mají asi trochu jinak.

Divadlo je droga, jeviště je jiný svět a přijít o možnost vystupovat není jen o tom, že za to jsou peníze.

Co potom takoví muzikanti, klavíristů, houslusti, malíři, jejich ruce jsou jejich nástroje,neumím si je představit na stavbě, ani za pokladnou.

Bez umění a umělců by byl život plochý, chudý a jak se ukazuje už takový je, proto bych je neposílala do jiných činností, spíš bych se, tedy jako vláda, snažila o to, aby jejich činnost byla co nejdříve za nějakých opatření zase povolena...

7 0
možnosti
ND

Oprava: Klavíristi, houslisti

0 0
možnosti
Foto

Pane Havránku, už jste si podal přihlášku do KSČM?

0 1
možnosti
BM

Vypadá to tak, jako že by jste chtěl u nás kapitalismus.;-)

2 0
možnosti
JJ

Myslel jsem, že kvůlivá tom se kdysi zvonilo klíči, nebo né?!;-D;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,37
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik