Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Hnus fialovej" je podle nejčastějších výkladů zlidovělé označení pro nechutný šumák barvy fialové, obsažený v poválečných balíčcích potravinové pomoci, které distribuovala UNRRA.

Prý to tedy nebylo úplně spravedlivé, anglický návod údajně obsahoval pokyn "zamíchat do oslazené vody" a nepozorní nebo angličtiny neznalí konzumenti prášek rozmíchali ve vodě nesladké, případně sypali na chleba apod.

Jak tuto vědomost využít dnes, nevím.:-)

1 0
možnosti
ZH

Od pamětníků znám stejnou verzi původu tohoto slovního spojení. Až na ten detail z návodu, protože "mí" pamětníci angličtinou nevládli a patrně ani nikdo z jejich okolí.

0 0
možnosti
JV

To, že hnus je fialový je snad v Česku na světě jedinečné. Fialky a fialová je pro ostatní krásná barva a květina.

2 2
možnosti
Foto

A kdo nezná či si nepamatuje za vlády bolševika fialové a po fialkách vonící tvrdé bonbony ve tvaru květu fialky, vyráběné zhruba před šedesáti až sedmdesáti lety - tak se vážně o mnoho připravil. ;-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Pane Konráde, nějak si to zjednodušujete, ale to mě o Vás neudivuje, Rv

3 4
možnosti
Foto

Je vidět že z vlády NNN (nikdo nic neumí) už dost lidí prozřelo. A začíná se to pomalu projevovat i zde na blogu.

9 6
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JP

Autor se vyznal ze svého znechucení nad slušností v politice, personifikovaném v současném předsedovi vlády, jehož jméno s použitím té nejpokleslejší manipulace spojuje s expresivním výrazem hnus. Pochopitelně že při své kritice neuvádí to podstatné, protože by mu to narušilo slastný pocit ze svého znechucení asi jako když se čuně válí v bahně. Ani slovo o střetu zájmů bývalého premiéra, ani slovo o jeho bezskrupulózním přihrávání dotací, kšeftů a jiných velkých domů, o čemž byla především kritika tehdejší opozice, ani slovo o jeho ostudách evropského formátu. Ale jako každý primitiv, když je mu řečeno, že čas hojnosti vystřídají hubená léta, nadává na vládu.

12 4
možnosti
OU
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 2
možnosti
Foto

Pan Jurčák napsal pravdu, a nic než pravdu. A to se Ván, některým, nelíbí, za pravdu se každý nejvíc zlobí... (Nedivím se Vám, Vaše představy o schopnostech dnešních "kormidelníků" státu byly asi odlišné od těch dnešních). Nenechme se oblbovat chlácholení a uhlazenými řečičkami vytrénovaných "řečník za katedrou. Uvidíme, komu da blízká budoucnost za pravdu. :-/Pane Jurčáku KARMA! R^

3 4
možnosti
Foto

Karma, z toho dostanou ti s jediným správným názorem osypky.

10 5
možnosti
MK

Jj, to se místní fialové úderce líbit nebude. Karma.

8 5
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Zdravím... nepřekvapuje mě to, že někteří věří náhodnému setkání juniora s Vítem Klusákem a otcem... Ono i ve sportce se dá vyhrát... (ironie) Ale pokud jedni vykřikují, že Babiš rozdáváním roztočil inflaci a v době covidu řvali, že dává podnikatelům málo ... je to postavené na hlavu. A to Babiše fakt nemám rád.

13 2
možnosti
OU
  • Počet článků 118
  • Celková karma 39,38
  • Průměrná čtenost 2050x
Píšu co si myslím a myslím si co chcu.

Seznam rubrik